bron: AD, Salwa van der Gaag
foto: Frank de Roo
link: Artikel
Er moet meer aandacht komen voor de psychische nazorg voor kankerpatiënten en hun naasten. Dat vindt oud-oncoloog Auke de Boer. Hij richtte een inloophuis voor mensen met kanker op in Capelle aan den IJssel. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties juicht dit toe.
In het ziekenhuis gaat het om de behandeling en genezing van de kanker. Maar wat daarna komt, is soms heftiger voor de patiënt. De psychische gevolgen zijn enorm, ook als de ziekte wel genezen kan worden. Patiënten vallen vaak in een zwart gat en moeten hun leven opnieuw op zien te pakken.
,,Kanker is steeds vaker een chronische ziekte. Mensen leven er soms jaren mee. Dan is het minstens zo belangrijk dat ze hierbij worden geholpen”, vertelt De Boer. Ze kunnen sinds kort terecht bij Inloophuis De IJssel om met lotgenoten te praten, hun hart te luchten en te ontspannen met yoga, meditatie en andere activiteiten.
,,Er moeten niet alleen meer inloophuizen komen, artsen moeten er ook meer aandacht voor hebben. Patiënten weten vaak niet dat ze bestaan als ze er niet op worden gewezen”, aldus De Boer.
Nazorg moet een grotere rol krijgen in ziekenhuizen, stelt ook Sonja Robben, directeur van IPSO, de branchorganisatie inloophuizen voor mensen met kanker. ,,Nu ligt alle nadruk op de tumor. Maar patiënten hebben veel meer ondersteuning nodig. Hun wereld stort in als ze horen dat ze kanker hebben.”
Het Erasmus MC opent binnenkort een inloophuis. ,,Artsen en verpleegkundigen vertellen de patiënten waar ze informatie kunnen vinden. Alles valt om als iemand kanker heeft. Daar moeten we oog voor hebben en het belang van nazorg benadrukken”, zegt een woordvoerder van ziekenhuis.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties ziet dat inloophuizen een belangrijke rol vervullen voor kankerpatiënten als informele nazorg. ,,Als de behandeling afgelopen is, gaat de omgeving verder met zijn leven. Terwijl het voor de patiënt dan pas begint. In inloophuizen komen kunnen ze op een laagdrempelige manier ervaringen uitwisselen”, zegt een woordvoerder.